Vannevar Bush i el Memex

El 1945, acabada la guerra, el matemàtic Vannevar Bush publicà un article on descrivia un dispositiu d’accés a la informació considerat un prototipus de l’hipertext. Després de comprovar a quin nivell de destrucció podia arribar la tecnologia humana molts científics van decidir dirigir els seus esforços intel·lectuals cap a la pau. Bush volia crear una màquina amb capacitat per emmagatzemar i reproduir la gran quantitat de dades que acumulava el coneixement humà, donant a la investigació una entorn més favorables que els tradicionals sistemes de classificació jeràrquica emprats en les biblioteques. La rigidesa de les categories fixes (que dificultava la recerca quan no es sabia exactament què es cercava) i la impossibilitat de fer un seguiment exhaustiu dels avenços realitzats feien necessari trobar un sistema alternatiu al paper per tal d’enregistrar el coneixement.

La seva intenció era crear un mecanisme de recerca, selecció i reordenació de la informació. Per aquest motiu va proposar el sistema Memex (MEMory EXtender), una eina persona d’emmagatzematge de dades basat en microfitxes que organitzava la informació de manera associativa (segons ell, la nostra memòria funciona de la mateixa manera) i amb algunes característiques compartides per tots els sistemes hipertextuals actuals (ràpid accés a la informació, possibilitat d’establir enllaços, recorreguts i anotacions). El Memex era el perfecte exemple de màquina pacífica dissenyada per estendre el coneixement humà i satisfer la necessitat d’una millor comunicació entre els diferents especialistes. La seva capacitat d’unir dos nodes o unitats d’informació permetia superar els problemes dels tradicionals mètodes d’indexació fent ús d’una indexació associativa; per tant, el seu sistema de recuperació de la informació funcionava de manera semblant a la ment humana. Per aquest motiu se’l pot considerar la primera formulació del concepte hipertext.

La tasca de Bush, continuada per Douglas Engelbart i Theodor Nelson, serà l’origen de diferents programaris hipertextuals i, en conseqüència, d’un nou discurs sobre la lectura i l’escriptura que posteriorment donarà lloc a les formes de literatura digital.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s