Theodor Nelson

L’ordinador, concebut com a eina d’ampliació de les capacitats humanes, s’ha anat convertint en una màquina al servei de l’art i la literatura. El 1965, després de cercar un mitjà que li permetés crear un document a partir d’un conjunt d’idees no seqüencialment estructurades i que poguessin ser exposades en diversos suports, Theodor Nelson proposa un gran projecte hipertextual: Xanadu.

Clara anticipació d’Internet, Xanadu havia de ser una estructura que connectés tota la literatura del món a través d’una “xarxa de publicació hipertextualitzada universal i instantània”. A partir d’aleshores l’hipertext, vist com una eina d’indexació documentalista, passaria a considerar-se un mitjà literari. El mateix Nelson el defineix com aquella escriptura no seqüencial que es correspon amb el moviment del pensament i permet superar la imposició d’una única manera de llegir el text.

Nelson, des de la perspectiva de la documentació i gestió de base de dades,  comparteix amb Bush la concepció de l’hipertext com un sistema de gestió i organització de la informació però a més però hi afegeix un afany enciclopèdic i integrador en xarxes compartides.

Però si l’hipertext va poder sortir de les universitats va ser gràcies a l’aparició dels ordinadors personals amb programaris que permetien l’hipertext. Un dels personatges clau va ser Atkinson (Apple) que indirectament va ajudar a popularitzar l’hipertext al concebre els primers editors gràfics. Tot i no estar concebuts per a la construcció d’hipertextos, la seva distribució gratuïta i la facilitat d’ús van ajudar a popularitzar l’hipertext.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s