L’hipertext narratiu

L’hipertextualitat aplicada a la literatura és una  forma d’escriptura i lectura (i de pensament) que trenca amb la linealitat narrativa tradicional i ens ajuda a pensar la realitat com una acció dinàmica, mutable, canviant, no com la representació basada em seqüències fixes i estables de la majoria de la literatura impresa. La literatura hipertextual no funciona al voltant d’un eix principal semànticament privilegiat sinó com un text en moviment, amb múltiples connexions o enllaços no jerarquitzats. En aquesta literatura en xarxa cap text té la primacia i gràcies a la tecnologia digital es supera la idea del text com a cosa tancada i immutable.

Exemple d’hipertext narratiu: Shelley Jackson (1997) My body

L’hipertext és una varietat de multilinealitat (text no lineal) caracteritzat per la discontinuïtat, els salts explícits entre unitats textuals i el desplaçament sobtat de la posició de qui interactua amb el text. Anul·la les limitacions de la pàgina impresa i permet crear enllaços associatius – xarxes- que operen en múltiples direccions, de manera semblant al cervell, i sense cap altra limitació que la del sistema o la del nostre coneixement. L’estructura hipertextual difumina les fronteres entre textos i entre les persones autores i lectores o intèrprets, així com el sentit de conceptes com la propietat de l’escrit i la idea d’originalitat. Dins el context electrònic hipertextual es pot llegir i crear textos en relació amb el que es llegeix en forma de comentaris, addicions, precisions o ficcions, donant com a resultat un document interconnectat, sense ordre jeràrquic i construït cooperativament per (i per a) la comunitat.

La manca d’orientació que ofereix la seqüència lineal i jeràrquica tradicional pot causar certa sensació de confusió i desorientació a l’hora de seguir la lectura hipertextual d’uns textos aparentment desconnectats. Qui llegeix ha d’assumir la responsabilitat d’escollir la trajectòria de lectura, fent-se responsable de l’evolució de la mateixa. Per tant, la hipertextualitat aplicada a la narrativa contribueix a un canvi sobre la idea i concepció de la literatura.

Aprofitant el meu blog Històries de la Serina he començat a experimentar amb aquest estil narratiu, tot i que de moment és més un hiperdocument que una hiperficció constructiva.
És per això que et convido a explorar Èrtia i t’animo a deixar-hi els teus comentaris i observacions. Gràcies!
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s