La fractura digital de gènere, dones 2.0

Internet és un reflex de la societat. El ciberespai i les seves possibilitats són un mirall de com ha evolucionat la concepció sobre certes qüestions. Un dels temes que més ha canviat amb la irrupció de les noves tecnologies i la identitat virtual és la percepció de la Xarxa des de l’enfocament de gènere. Si dècades enrere encara era un espai de domini masculí, avui en dia són moltes les dones que, en una acció d’apoderament, hem ocupat la nostra ciberparcel·la en la xarxa. Malgrat la presència femenina encara sigui inferior a la masculina, el gènere d’una persona pot passar desapercebut de manera que només sigui jutjada per la seva aportació en continguts.

La fractura digital de gènere encara és molt evident i marca quina és la visió social de les tecnologies. Hi ha un gran nombre de dones que per raó generacional, ideològica o social han tingut poc contacte amb els conceptes, les eines i la realitat informàtica al considerar-se simbòlicament allunyats del món mental i actitudinal de les dones. Les propulsores del ciberfeminisme veuen necessari que les dones poblem el ciberespai per tal de visibilitzar-nos i participar activament d’aquesta nova democràcia digital basada en l’adquisició de coneixements i actituds relacionats amb la tecnologia, àrea associada simbòlicament amb l’imaginari masculí. D’aquest fet se n’extreu que camps com la ciència, la tecnologia i la comunicació estan socialment influenciats per conductes i actituds que interioritzades a través de codis simbòlics i de l’imaginari col·lectius legitimen culturalment la subordinació.

L’assetjament en línia fa evident la necessitat de compaginar llibertat i seguretat en un entorn agradable i sa per a les dones, favorable a la seva llibertat d’expressió. En aquest aspecte, són moltes les estratègies que hem adoptat les dones per eludir-lo i/o evitar-lo . L’ús d’un pseudònim neutre, per exemple, no sempre és amb intenció de reinventar-nos sinó per necessitat de sentir-nos segures en un entorn d’esquemes i lògiques hostils. És un dret i un deure aconseguir que el ciberespai sigui un lloc respectuós, favorable a la lliure comunicació i expressió, amb igualtat de condicions a l’hora d’exposar públicament les nostres vivències, idees, emocions i opinions des del punt de vista femení.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s