Ciberespai, un món de possibilitats (i responsabilitats)

L’evolució de les eines i sistemes tecnològics suposa una transformació en l’àmbit de la comunicació. L’entrada en escena de nous mitjans fa pensar en una possible pèrdua de l’hegemonia dels mitjans de comunicació de masses. Les possibilitats d’Internet, lliures de constriccions mercantils i pressions ideològiques, permeten un nou tipus de ciberperiodisme més proper. El potencial transformador de les noves tecnologies afavoreix que qualsevol persona pugui convertir-se en corresponsal accidental donant cobertura informativa i mediàtica a un esdeveniment. El fet de poder interaccionar amb els continguts i l’audiència contribueix a un canvi tant en la construcció de les identitats individuals com en les relacions interpersonals. Internet representa l’entrada en l’escena mediàtica de nous actors amb capacitat per a transformar-la imposant uns nous interessos i valors culturals que no es corresponen amb els hegemònics o imposats per l’elit.

Les noves tecnologies afavoreixen l’apoderament i la democratització dels continguts culturals. Blogs, revistes i diaris digitals configuren un nou espai virtual, lliure i igualitari, que podria representar l’amenaça d’una contracultura. Però convé recordar la presència de sectors polítics i econòmics que conformen una massa poderosa i crítica disposada a passar a l’acció per tal de mantenir els seus privilegis. Per aconseguir que la contracultura digital fos prou poderosa caldria que la consciència col·lectiva es desplacés cap la lluita i l’acció política en comptes de la recerca del plaer i la diversió, caient així en la trampa de l’escapisme com a eina de control social. La tecnologia té un potencial transformador molt alt, però sovint és més habitual el seu ús lúdic enfocat a l’oci i la diversió que no pas l’orientació al consum informatiu i cultural.

És l’apropiació i l’ús que en fem, associat a les derivacions socials, econòmiques i psicològiques, allò que converteix un invent o evolució tecnològica en una eina de conseqüències positives o efectes perversos. Convé recordar que, com a comunitat usuària, tenim la possibilitat d’escollir i participar activament afavorint una opció o altra…

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s