Avantatges de l’hipertext respecte el llibre

llibre vs hipertext

  • Densitat: Supera els problemes que presenta el llibre respecte el límit de capacitat. L’espai digital pot absorbir informació infinitament.
  • Accessibilitat: Possibilita l’accés a una gran quantitat d’informació de manera fàcil i des de qualsevol punt.
  • Actualització: Permet modificar un text sense que les alteracions i correccions deixin senyal, de manera que no cal refer tota la pàgina.
  • Ciberespacialització: L’espai digital fa possible interrelacionar text, imatge i so sense cap impediment material o d’espai.
L'hipertext integra diferents elements
L’hipertext integra diferents elements

 

  • Interacció: La lectura esdevé interactiva. El desplaçament es fa pel text, no pel suport. Una paraula pot desplegar noves paraules.
  • Ubiqüitat: La informació no està condicionada pel seu emplaçament en un espai en concret i la necessitat de desplaçament. La lectura s’allibera del suport, un mateix llibre es pot obrir simultàniament des de llocs diferents.

  • Deslocalització: La informació ja no està fixada en un sol lloc. Podem recórrer molts quilòmetres saltant de text en text. Fa possible l’accés remot a documents físicament llunyans.
  • Formatització: L’espai digital supera l’espai tridimensional analògic i possibilita la correcció, ampliació i modificació del disseny textual de la informació, arribant a poder crear noves tipologies d’informació sense equivalent analògic anterior.
  • Asincronia: S’amplifica la possibilitat de lectura individual al lloc i moment desitjats; els llibres estan sempre oberts i a l’abast.
  • Hipertextualitat: Els documents hipertextuals són multidimensionals, es poden llegir seguint més d’un recorregut i podem accedir a la informació des de diversos punts. En l’hipertext la persona usuària participa activament interactuant amb la informació. Per la seva manera de preservar, seleccionar, accedir, organitzar i integrar una matèria, les recopilacions hipertextuals són una manera molt eficaç de practicar la interdisciplinarietat o la transdisciplinarietat, esdevenint una valuosa eina d’investigació a través de la qual establir nexes entre diferents tipologies d’informació. També contribueixen al foment de l’exploració i l’aprenentatge autoregulats.

L’hipertext permet accedir de manera ràpida i fàcil a una àmplia gamma de documentació. Els nexes habituen les persones lectores a establir relacions entre continguts, fomentant l’hàbit de la recerca. També contribueix a adquirir la destresa en lectura no seqüencial necessària per localitzar informació específica dins una recopilació extensa.

Anuncis

Un pensament sobre “Avantatges de l’hipertext respecte el llibre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s